Bästa sillinläggningarna, köttbullarna och baguetterna

Vi vill ge dig några favoritrecept som går hem under alla årstider. Njut av några av våra mest populära smaker, både klassiska och lite annorlunda. Här får du recepten till: Tre av våra fantastiska sillinläggningar. Percy Nilssons köttbullsrecept, en riktig klassiker vi serverar året runt. Och de underbart frasiga baguetterna du brukar hitta på lunchen i Nilssons Restaurang & Bar. Tips: En vacker silltallrik med de tre sorterna blir en väldigt god förrätt. Servera med en god bit ost och kanske lite gott knäckebröd.

Brantevikssill à la Nilssons

Cirka 10 portioner, 1 kg sillfilé
Lag för gravning:
1 dl ättika (24 %)
7 dl vatten
1/2 dl salt
Kryddsättning:
2 röda lökar
2 gula lökar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
3 smulade lagerblad
rikligt med hackad dill
3-4 dl socker

Dag 1. Blanda gravningslagen så att saltet löser sig. Dra skinnet av sillfiléerna. Lägg filéerna i gravningslagen och rör försiktigt. Låt filéerna ligga kallt i drygt 1 dygn.
Dag 2. Skala och hacka lökarna. Blanda med alla kryddorna och sockret. Tag upp filéerna och låt rinna av väl. Blanda filéerna med kryddblandningen och låt stå kallt i 2 – 3 dagar före servering.

Senapssill à la Nilssons

Cirka 10 portioner, 1 kg sillfilé
Lag för gravning: se ovan
Senapsmarinad:
2 dl skånsk senap
1 dl dijonsenap
300 g brun farin
salt och peppar
3 dl matolja
1 dl hackad dill

Dag 1. Samma som ovan.
Dag 2. Vispa ihop senap och socker tills sockret har lösts upp. Häll på olja i en fin stråle samtidigt som du vispar. Smaksätt med salt, peppar och dill. Ta upp sillen ur ”gravningslagen och torka av dem med hushållspapper. Blanda sill och senapssås och låt stå ett dygn innan provsmakning.

Örtsill med lagrad ost à la Nilssons

500 g matjesill i bit av god kvalitet
200 g lagrad riven ost
500 g hemgjord majonäs (eller färdigköpt)
Rikligt med dill och gräslök

Blanda majonäs, dill och gräslök med den lagrade osten. Rör ner fina bitar av matjesill i majonäsblandningen och låt ligga över natten.

Baguetter à la Nilssons

1 pkt jäst
1,3 liter iskallt vatten
1,4 kg Manitoba cream mjöl
5 g salt

Smula jästen i en bunke. Lägg i saltet och häll över det iskalla vattnet. Blanda i mjölet. Kör med degkrock på full speed tills degen sätter sig och släpper fint från sidorna av kärlet (eller knåda degen väl i minst tio minuter). Låt Jäsa cirka 1 h. Slå upp degen på mjölad bordsskiva. Använd en sikt och mjöla över hela degen. Skär långa bitar cirka 400 g av degen och snurra baguetterna så att bubblorna stannar i baguetten. Baka brödet på 240 C i 10 min. Öppna sedan ugnsluckan lite med en träslev eller liknande och baka 6-7 minuter med en liten öppning i övre delen av ugnen för att släppa ut lite fukt.

Köttbullar à la Nilssons

1 kg mager fläskfärs
100 g mosad potatis
1 ägg
1 stor gul lök stekt och sockrad
20 g grillkrydda
30 g salt
vitpeppar efter smak
3 msk glutenfri soja

Blanda färsen med salt och grillkrydda i matberedare. Ha sedan i potatis, gul lök och ägg, blanda tills slät. Avsluta med soja och eventuellt ett par matskedar vatten till fin konsistens. Rulla köttbullarna för hand eller med spritspåse cirka 25 g st. Baka köttbullarna i ugnen på 90 C till 72 C innertemperatur. Kyl ned och stoppa i frysen eller stek i stekpanna med smör. Servera med pressgurka, rårörda lingon och gräddsås.

 

Hoppas du får mycket glädje av våra recept!